Siirry sisältöön

Eläinvaltakunta-podcastissa puhutaan siitä, miten raha, valta ja vastuu kietoutuvat eläinten hyvinvointiin

16.11.2023Blogi

Podcastin kansikuva: sininen tausta jolla koira, kana ja lehmä. Teksti: Eläinvaltakunta.

Suhteemme eläimiin on tunteikas, mutta tunteiden taustalla vaikuttavat kovat talouden ja vallankäytön faktat. Eläinvaltakunta-podcastissa puhutaan siitä, miten raha vaikuttaa eläinten hyvinvointiin, millaista valtaa käytämme eläimiin, ja osaammeko kantaa siihen liittyvän vastuumme. Puhujina ovat eläinalan tutkimuksen ja yhteiskunnallisen keskustelun terävimmät kärjet. Viisiosainen sarja julkaistaan loppuvuoden 2023 aikana; ensimmäisen jakson voit kuunnella jo täältä:  

 

Podcast eläinten hyvinvoinnista haastaa pohtimaan suhdettamme eläimiin

Eläimiin ja niiden hyvinvointiin liittyvät olennaisesti kysymykset vallasta ja vastuusta: miten käytän valtaa suhteessa omistamiini eläimiin, ja millaista vastuuta valta tuo mukanaan? Eläintenpidossa raha ratkaisee usein sen, millainen eläin voidaan hankkia, miten eläimen olosuhteet ja hoito järjestetään, ja millaisen lopun eläin kokee.

Eläinvaltakunta-podcastin jaksoissa käsitellään vallan, vastuun ja talouden teemoja lemmikkieläimiin, kaloihin, eläinten kouluttamiseen, eläinjalostukseen ja maatalouspolitiikkaan liittyvissä jaksoissa. Podcast-sarja on suunnattu eläimistä kiinnostuneille kuuntelijoille, jotka ovat valmiita pohtimaan kriittisesti suhdettaan eläimiin ja haluavat tietää lisää eläinten hyvinvoinnista. Eläinten hyvinvointikeskuksen ja eläinsuojeluasiamiehen yhteistyösarjan tuottaa Jaksomedia.

Valta ja vastuu korostuvat lemmikinpidossa, jalostamisessa ja kouluttamisessa

Lemmikin omistamiseen liittyy kysymyksiä, joita ei välttämättä jokapäiväisessä elämässä tule pohtineeksi. Miksi oikeastaan haluamme ottaa lemmikkejä? Miten lemmikit muovaavat meitä ja me niitä? Miksi lemmikin inhimillistäminen ei välttämättä ole pahasta, ja miten lemmikin hyvinvointia voi edistää vielä kuoleman hetkelläkin? Lemmikkieläinten hyvinvointiin vaikuttaa olennaisesti se, millaiseksi eläin on jalostettu, ja sama pätee myös tuotantoeläimiin. Jalostuksen tavoitteita taas ohjaavat taloudelliset tekijät ja erilaiset yhteiskunnassa vallitsevat arvot ja ihanteet. Niiden sanoittaminen ja tuominen näkyviin mahdollistavat tavoitteidemme kriittisen tarkastelun: miksi haluamme jalostaa eläimiä, jotka ovat hyvin todennäköisesti sairaita? Miten voimme jalostuksen keinoin tuottaa eläimille enemmän hyvinvointia ja vähemmän pahoinvointia?

Eläimen käyttötarkoituksesta riippumatta voimme halutessamme vaikuttaa eläimen hyvinvointiin monilla käytännön keinoilla. Hyvinvoinnin edistäminen ei aina vaadi rahaa; tutkitun tiedon omaksuminen, aika ja kärsivällisyys monesti riittävät. Eläin oppii sekä hyvällä että pahalla, mutta hyvällä opettaminen johtaa kestävästi parempaan suhteeseen ihmisen ja eläimen välillä, lisää molemminpuolisista luottamusta ja hyvinvointia. Miksi käytämme silti toisinaan keppiä porkkanan sijaan?

Raha sanelee, politiikka vaikuttaa

Selkeimmin raha ja valta näkyvät suhteessamme tuotantoeläimiin. Maatalouspolitiikassa eläinten hyvinvointi kietoutuu vahvasti talouteen: poliittinen tahto määrittää, miten paljon yhteiskunnan resursseja käytämme eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Raha taas määrittää, millaiset olot ja hoidon pystymme eläimille tarjoamaan. Eläintuotannon kilpailukyky kansainvälisilla markkinoilla, kasvavat ruoantuotannon huoltovarmuus- ja omavaraisuusvaatimukset, ilmastonmuutos ja sen hillintä, eläintuotannon tuet ja kotimaan markkinatilanne vaikuttavat kaikki ruoaksi kasvatettavien eläinten hyvinvointiin. Kestävän kehityksen, mahdollisimman alhaisten tuotantokustannusten ja EU:n laajuisen maatalouspolitikan ristipaineessa joudumme pohtimaan, miten suuriin kompromisseihin olemme valmiita eläinten hyvinvoinnin suhteen.

Eläinten hyvinvoinnista käytävässä keskustelussa kalat jäävät usein paitsioon. Esimerkiksi metsästysmenetelmien eettisyydestä keskustellaan, mutta sama mielenkiinto ei ulotu vedenalaisten eväkkäiden kohteluun. Tutkimusnäyttö kuitenkin kertoo, että kala kykenee tuntemaan ja kokee kipua siinä missä muutkin selkärankaiset. Miltä esimerkiksi eri kalastusmenetelmät näyttävät kalojen hyvinvoinnin näkökulmasta? Kuinka kalojen hyvinvointi huomioidaan kalankasvatuksessa?

Koko sarja kuunneltavissa jouluun mennessä

Eläinvaltakunta-podcastissa äänessä ovat Suomen johtavat eläinten hyvinvoinnin asiantuntijat. Jaksoissa kuullaan muun muassa yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoita, tietokirjailijoita, eläintenkouluttajia ja raskaan sarjan lemmikinomistajia. Jokaisella keskustelijalla, myös sarjan juontaja Emil Johanssonilla, on oma henkilökohtainen suhteensa eläimiin ja niiden hyvinvointiin.

Sarjan ensimmäinen, eläinjalostusta käsittelevä jakso on jo kuunneltavissa! Lemmikkieläimiä, kaloja, eläinten kouluttamista ja maatalouspolitiikkaa koskevat jaksot julkaistaan loppuvuoden aikana. Sarja on kuunneltavissa yleisimmillä podcast-alustoilla (Applen ja Googlen podcastit, Spotify, Android- ja iOS-podcastsovellukset) sekä eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen verkkosivuilla.

Soittolista päivittyy aina uusien jaksojen ilmestyessä.