Raha ja valta ovat keskeinen osa maatalouspolitiikkaa: poliittinen tahto määrittää, miten paljon yhteiskunnan resursseja käytetään eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Miten tukia pitäisi säätää, jotta ne edistäisivät paremmin tuotantoeläinten hyvinvointia? Entä miten eettisenä kotimainen eläintuotanto näyttäytyy kansainvälisesti? Eläinvaltakunta-podcastin kolmannessa jaksossa puhutaan rahan ja vallan vaikutuksesta suomalaiseen maatalouspolitiikkaan ja eläinten hyvinvointiin. Asiantuntijoina äänessä ovat erikoistutkija Annika Lonkila ja tutkimusprofessori Jyrki Niemi.
Eläinten hyvinvointi uhkaa jäädä muiden tavoitteiden jalkoihin
Talous ja politiikka liittyvät erityisesti tuotantoeläinten hyvinvointiin, kun kysymys on tuottajien elinkeinosta ja eläimiä jalostavan teollisuuden valtavista laitoksista, kuten teurastamoista ja meijereistä, sekä ruokaa kansalaisille myyvästä kaupasta. Asian mutkikkuutta eivät vähennä ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnan toimet tai kysymys ruokahuollon turvaamisesta ja omavaraisuudesta.
’’Mitä me omavaraisuudella tarkoitetaan? Juuri näinhän se on, että me ei enää tässä maailmassa olla omavaraisia oikeastaan missään.’’ – Jyrki Niemi
Miten eläinten hyvinvoinnin edistäminen on huomioitu maatalouspolitiikassa, ja kuinka hyviä poliittiset keinot ylipäänsä ovat edistämään eläinten hyvinvointia? Keskustelussa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Annika Lonkila ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi pohtivat maatalouspolitiikan ja eläinten hyvinvoinnin mutkikasta suhdetta.
”Kuvastaa sitä myöskin, miten helposti eläinten hyvinvointi jää tavoitteena muiden tavoitteiden alle.’’ – Annika Lonkila
Yksi ristiriidoista on broilerin kulutuksen valtava kasvu broilerinlihan edullisuuden, suhteellisen terveellisyyden ja pienemmän hiilijalanjäljen vuoksi. Nykyiseen broilerinlihan tuotantoon liittyy paljon eläinten hyvinvointihuolia, joita nopeaan kasvuun tähdänneellä broilerinjalostuksella on aikaansaatu. Naudanlihantuotanto taas näyttäytyy ilmaston puolesta huonona, mutta siinä on potentiaalia tarjota eläimille siipikarjantuotantoa paremmin eläinten tarpeita huomioivat olosuhteet ja hoito.
”Taustasyy siihen, miksi lihan hinta ei vastaa kustannuksia, on nimenomaan ulkoisvaikutukset, joita syntyy ympäristölle ja mahdollisesti eläinten hyvinvoinnille, ilmastolle jne. Niitä me ei pystytä sisällyttämään hintaan.’’ – Jyrki Niemi
Kenen vastuulla on eläinten hyvinvointi ruokamurroksessa?
Podcastissa selviää, kuinka suurilla summilla ja osuuksilla EU tukee maatalouttaan ja paljonko Suomi itse laittaa oman maatalouden tukemiseen. Entä mikä on eläintukien osuus maataloustuista? Voidaanko maataloustuilla edistää eläinten hyvinvointia merkittävästi vai onko kyse vain hienosäädöstä?
Jaksossa pohditaan myös, miten hyvin suomalaiset eläintuotteet pärjäävät vertailussa eläinten hyvinvoinnin suhteen, ja onko korkeampien hyvinvointistandardien noudattaminen kilpailuhaitta vai etu. Meillä on eläintenpitäjiä, jotka tekevät eläinten hyvinvoinnin eteen vapaaehtoisesti työtä huomattavasti vähimmäisvaatimuksia enemmän ja ansaitsisivat siitä tunnustusta esimerkiksi eläinten hyvinvointimerkintöjen kautta. Hyvinvointimerkinnät eivät kuitenkaan ole Suomessa saavuttaneet suurta suosiota.
Entä mikä on kaupan vastuu tuotantoeläinten hyvinvoinnin edistämisessä? Kauppa myy sitä, mitä kuluttaja ostaa, vai ostaako kuluttaja sitä mitä kauppa myy? Ruokamurros kohti kasvisvoittoisempaa ruokavaliota on välttämättömyys, podcastin asiantuntijat toteavat, mutta sen ajamisessa käsijarru näyttää toisinaan jääneen päälle.
’’ On myös monien tuottajien toive, että he voisivat pikkaisen eri tavalla tehdä työtään kuin tällä hetkellä näissä tuotantopaineissa tekevät. Ehkä se olisi semmoinen asia, että enemmän kasvisruokaa ja enemmän kasvisruoantuotantoa. Ja vähemmän ja paremmin tuotettua eläinproteiinia.’’ – Annika Lonkila
Kuuntele jakso täällä:
Eläinvaltakunta-podcastin maatalouspolitiikkajakson voit kuunnella myös mm. Spotifyssa sekä Applen ja Googlen Podcasteissa. Ohjelman jaksot löytyvät lisäksi eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen sivuilta. Jakso löytyy litteroituna tekstitiedostona täältä.
***
Eläinvaltakunta on eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen podcast, jossa pohditaan ihmisen valtaa ja vastuuta suhteessa muihin eläimiin. Sarjan tuottaa Jaksomedia.
Lue lisää:
Meneekö lemmikkien inhimillistäminen liian pitkälle, pohtii Eläinvaltakunta-podcast
Eläinvaltakunta-podcastissa kysytään, miksi jalostamme sairaita eläimiä