Siirry sisältöön

Miten eläinten hyvinvointilaki muuttaa lemmikkieläinten jalostusta?

20.12.2023Blogi

Mustavalkoinen koira katsoo kameraan, taustalla luminen maisema.

Eläinsuojeluasiamies kutsui alan toimijoita keskustelemaan lemmikkieläinten jalostuksesta marraskuussa 2023. Pyöreän pöydän keskustelutilaisuuden tavoitteena oli hahmottaa tilannekuvaa ja suuntaviivoja uuden eläinten hyvinvointilain mukaisesta jalostuksesta. Päivän teemaan johdatti kolme asiantuntija-alustusta.

Jalostuksen rajoja määritellään asetuksessa

Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä valotti tulevan eläinten jalostusasetuksen tavoitteita. Vuoden 2024 alussa voimaan astuvan eläinten hyvinvointilain mukaan jalostuksessa tulee pyrkiä terveiden ja toimintakykyisten eläinten syntymiseen. Lemmikkejä, jotka eivät kykene lisääntymään luonnollisella tavalla, ei tule astuttaa. Tulevalla säädöksellä rajoitetaan myös sukusiitosta ja keisarinleikkausten määrää eläinten suojelemiseksi. Tulevaisuudessa eläinlääkärit ilmoittavat koirien perinnöllisistä vioista koirarekisteriin.

Kirurginen korjaus ja jatkuva lääkitys rajaa eläimen pois jalostuksesta

Koirien jalostuksen ongelmakohtiin perehtyneet tutkijat Riitta Kempe ja Katariina Mäki kertoivat ehdotetuista valvontakriteereistä. Luonnonvarakeskus on julkaissut jalostusrajoitusten periaatteista kaksi raporttia. Rajoitukset koskevat kaikkia koirayksilöitä rodusta tai roduttomuudesta riippumatta. Monet perinnölliset sairaudet eivät ilmene nuorella koiralla, siksi koiralla ei kannata teettää pentuja liian nuorena.

Koiraa, jolle on tehty leikkaus sen jalostuksella aikaansaadun terveysongelman hoitamiseksi, ei saa käyttää jalostuksessa. Samoin koiraa, jolla on jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus, ei tule käyttää jalostukseen. Lyhytkalloisuuden terveyshaittoja vähennetään valitsemalla siitokseen koiria, joilla kuono on vähintään kolmanneksen koko kallon pituudesta. Tassujen terveys, normaalin koiraeläimen rakenne ja liikuntakyky edistävät koirien hyvinvointia. Iho-ongelmat ja poikkeava hampaisto kuuluvat myös jalostuksen keinoin vastustettaviin terveyshaasteisiin. Roturisteytykset purkavat sukusiitosta tehokkaasti ja auttavat aikaansaamaan terveempiä pentuja.

Lyhytkalloisuus ongelma myös kissoilla

Eläinlääkäri Julia Haukilintu puhui kissojen ulkonäköön painottuvan jalostuksen mukanaan tuomista terveysongelmista. Selkeimpiä kissan jalostuksen aikaansaamia ongelmia ovat lyhytkalloiset, luppakorvaiset sekä hännättömät rodut. Sisäsiittoisuuden aikaansaamista vaivoista kärsivät puhdasrotuiset ja populaatioissa holtittomasti lisääntyvät villikissat.

Tilanteen parantamiseksi kissan arvostuksen lisääminen on avainasemassa. Lisäksi kissaliittojen asettamat rotukiellot ovat tärkeitä. Muita keinoja ovat sairaiden kissarotujen medianäkyvyyden vähentäminen ja kissan ostajien tietoisuuden lisääminen. On kiinnitettävä huomiota siihen, millaisia kissoja palkitaan näyttelyissä, sillä näyttelymenestys ohjaa voimakkaasti jalostusta.

Koiratoiminta on kansainvälistä, mutta kansallinen lainsäädäntö määrittää rajat

Alustusten jälkeen osallistujat toivat esiin näkökulmiaan kommenttipuheenvuoroissaan, ja keskustelu rönsyili kissojen ja koirien hyvinvoinnin eri osa-alueilla.

Suomi on merkittävässä asemassa koirien hyvinvoinnin kehityksessä, mutta kansainvälinen kennelkeskusjärjestö tuskin tulee muuttumaan. Ulkomailla toimivilta koiranäyttelyiden tuomareilta ei voi edellyttää Suomen lainsäädännön noudattamista, mutta suomalainen lainsäätäjä kantaa vastuun hyvinvoinnin säätelystä kotimaassa. Uudistuva lainsäädäntö tullee muuttamaan rotumääritelmien tulkintoja.

Koiran pärjättävä luonteen puolesta arjessa

Koirien luonteiden ja käyttäytymisen arviointi ovat tarpeen, jotta saadaan yhteiskuntakelpoisia koiria, jotka eivät kärsi pelokkuudesta. Vähimmäisvaatimus koiran luonteelle on, että koira kestää normaalin yhteiskunnan asioita, esimerkiksi kovia ääniä ja liukkaita alustoja. Jalostuksella voidaan puuttua moniin perinnöllisiin luonneominaisuuksiin, kuten pelokkuuteen. Kasvattajia on hyvin erilaisista lähtökohdista, ja joskus omistajat haluavat käyttää koiraansa jalostukseen, vaikka sillä olisi luonneongelmia.

Lemmikin ostajan on tärkeää olla perillä vastuustaan. Omistajien pitäisi saada ymmärrystä siitä, millainen eläin sopii jalostukseen ja miksi kaikilla lemmikeillä ei kannata teettää pentuja. Pennun ostajalle pitäisi tarjota tietoa myös terveistä koiraeläimen rakennepiirteistä.

Valvonta ja koirarekisteri

Koirat, joilla on jalostukseen vaikuttavia merkittäviä terveysongelmia, päätyvät todennäköisesti eläinlääkäriin. Eläinlääkärit tarvitsevat ohjeistusta ja koulutusta rajanvetoon. Selvää on kuitenkin, että epäterveestä rakenteesta johtuviin hengitysvaikeuksiin tai synnytysvaikeuksiin liittyvät leikkaukset tai pysyvä erikoisruokavalio rajoittavat jalostuskäyttöä. Kriittiset terveystiedot kirjataan koirarekisteriin ja ne ovat siten yhdistettävissä tunnistusmerkittyyn eläimeen. Numeerista tietoa perinnöllisistä ominaisuuksista tarvitaan, jotta jalostustavoitteita voidaan seurata.

Lisätietoa

Muistio pyöreän pöydän keskustelusta

Alustajien diaesitykset eläinsuojeluasiamiehen verkkosivuilla

Laki eläinten hyvinvoinnista (693/2023)

Kempe, R. & Mäki, K. & 2020. Eläinjalostukseen liittyvän eläinsuojelulainsäädännön toimeenpanon tehostaminen: Osa II: Alustava selvitys koirien jalostukseen liittyvistä ongelmista ja puuttumiskeinoista. Ruokaviraston raportti.

Mäki, K. & Kempe, R. 2023. Eläinjalostukseen liittyvän eläinsuojelulainsäädännön toimeenpanon tehostaminen: Osa III: Koiranjalostuksen ongelmat ja valvontakriteerit (2. painos). Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 108/2023.