Jalostus ja eläinten hyvinvointi -seminaari

20.4.2022Tapahtumat

Mustavalkoinen kuva, jossa kanoja ja kukko on etualalla. Kuvaaja: Olli Leino.

Aika: maanantai 23.5.2022 klo 13.00–19.00 ja tiistai 24.5.2022 klo 9.00–13.00
Paikka: Säätytalo, sali 15, Snellmaninkatu 9–11, Helsinki

Hybriditapahtuma – esitykset Säätytalossa ja verkossa

Ihminen on kauan valikoinut ja jalostanut eläimissä toivomiaan piirteitä. Uudet jalostusteknologiat ovat muuttaneet jalostusta merkittävästi viime vuosikymmeninä. Lemmikkieläimiä on esimerkiksi jalostettu ulkonäön, luonteen ja eri käyttöominaisuuksien perusteella. Tuotantoeläinten kohdalla on jalostettu kykyä tuottaa tehokkaasti lihaa, maitoa ja munia. Koe-eläinten perimää on muokattu erilaisten tautimallien kehittämiseksi ja ihmisten sairauksien tutkimiseksi. Ihminen on myös vaikuttanut luonnonvaraisten eläinten perimään niiden sopeutuessa sukupolvien myötä elämään ihmistoiminnan kanssa.

Jalostukseen liittyviä eläinten hyvinvointikysymyksiä pohditaan eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen järjestämässä seminaarissa. Seminaarissa kuullaan useita asiantuntijapuheenvuoroja ihmisen valinnan vaikutuksesta lemmikkieläinten, tuotantoeläinten, koe-eläinten ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvointiin eri näkökulmista.

Miten hyvinvointi huomioidaan tämän päivän eläinjalostuksessa? Mitä tutkimus on tuonut esiin eläinten ominaisuuksien geneettisestä taustasta? Miten jalostusta koskeva lainsäädäntö on muuttumassa, ja miten sallitun jalostuksen raja määritetään uudistuvassa eläinsuojelulainsäädännössä? Seminaari valottaa myös eläinjalostuksen muuttuvia ihanteita, kuluttajien suhtautumista jalostukseen sekä jalostukseen liittyviä eläinsuojelupolitiikan kysymyksiä.

Seminaarin kansainvälisiä puhujia ovat apulaisprofessori Ida Thøfner Kööpenhaminan yliopistosta ja Eläimet tieteessä -osaston johtaja Penny Hawkins britannialaisesta eläinsuojelujärjestöstä RSPCA:sta. Ida Thøfner puhuu munivien kanojen rintalastamurtumista ja niiden kytkeytymisestä kanojen valintajalostukseen. Mitä tutkimus on paljastanut kanojen rintalastamurtumien yleisyydestä ja niiden kehittymisen riskitekijöistä? Millä keinoin rintalastavaurioita voidaan ehkäistä ja siten parantaa munivien kanojen hyvinvointia?

Penny Hawkins puhuu yleisesti käytettyjen koe-eläinten – hiirten ja seeprakalojen – geenimuuntelusta ja geenieditoinnista. Mitä geenieditointi tarkoittaa ja miten geenimuuntelu vaikuttaa koe-eläinten hyvinvointiin? Hawkins käsittelee esitelmässään myös eläinkokeita, joita tehdään geenieditoitujen tuotantoeläinten ja villieläinten tuottamiseksi.

Seminaari on yleisölle avoin ja maksuton. Seminaariin voi osallistua paikan päällä tai etänä verkkoyhteyksien kautta. Seminaariin on ilmoittauduttava 15.5. mennessä rajoitetun tilan ja kahvitarjoilun vuoksi sekä verkko-osallistumislinkin lähettämistä varten.

* Huom! Ilmoittautuminen seminaariin on päättynyt. *

Tervetuloa osallistumaan ja keskustelemaan!

#jalostusjahyvinvointi

 

Ohjelma

Maanantai 23.5.2022

Avaus

13.00 Tervetuloa

Eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala

Satu Raussi ja Tiina Kauppinen, Eläinten hyvinvointikeskus

13.05 Seminaarin avaus

Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö

Jalostus ja tuotantoeläinten hyvinvointi

Puheenjohtaja: eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala

13.15 Keel bone fractures in laying hens

Ida Thøfner, Associate Professor, University of Copenhagen

14.15–14.30 Tauko
14.30 Vaikuttaako kasvunopeus broilerin hyvinvointiin?

Eija Kaukonen, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

14.55 Sikojen jalostusvalinta: pahnuekoko, vapaaporsitus ja täyskarjukasvatus

Timo Serenius, yrittäjä, Figen jalostusjohtaja, Seredat Oy

15.20 Lypsykarjan hyvinvoinnin parantaminen jalostuksen avulla

Terhi Mehtiö, tutkija, Luonnonvarakeskus

15.45 Kalojen hyvinvoinnin huomioiminen kirjolohen valintajalostuksessa

Antti Kause, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus

16.10 Sinikettujen valintaohjelma hyvinvoinnin näkökulmasta

Riitta Kempe, tutkija, Luonnonvarakeskus

16.30–17.00 Kahvitauko (sali 20)

Jalostus ja lemmikkieläinten hyvinvointi

Puheenjohtaja: Tiina Kauppinen, Eläinten hyvinvointikeskus

17.00 Mitä koirien ja kissojen geenitutkimus on paljastanut jalostuksesta?

Hannes Lohi, professori, Helsingin yliopisto

17.25 Kissojen käyttäytymiseen vaikuttavat geneettiset ja ympäristötekijät

Milla Salonen, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto

17.50 Koirien käyttäytymisen, pelokkuuden ja ääniarkuuden periytyminen

Katriina Tiira, eläinten käyttäytymistieteiden dosentti, smartDOG Oy

18.15 Uusi laki tulee – millaisia koiria saa jatkossa käyttää jalostukseen Suomessa?

Riitta Kempe, tutkija, Luonnonvarakeskus ja Katariina Mäki, vieraileva asiantuntija, Luonnonvarakeskus

18.40 Roturisteytykset koiranjalostuksessa

Katariina Mäki, vieraileva asiantuntija, Luonnonvarakeskus

19.00 Seminaaripäivä 1 päättyy

Tiistai 24.5.2022

Ihmisen tekemän geneettisen valinnan vaikutus koe-eläinten ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvointiin

Puheenjohtaja: Satu Raussi, Eläinten hyvinvointikeskus

9.00 Welfare of genetically altered laboratory animals

Penny Hawkins, Head of the RSPCA Animals in Science Team, The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals

10.00 Rotat ja hiiret sopeutuvat ihmiseen

Tuomas Aivelo, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto

Jalostus: historia, lainsäädäntö ja politiikka

Puheenjohtaja: eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala

10.25 Suomalaisen sianjalostuksen ihanteita 1900-luvun alusta

Eeva Nikkilä, väitöskirjatutkija, Turun yliopisto

10.50–11.20 Kahvitauko (sali 20)
11.20 Lypsykarjan jalostuksen muuttuvat ihanteet

Annika Lonkila, tutkija, Suomen ympäristökeskus

11.45 Tuotantoeläinten jalostus ja vastuulliset valinnat: kiinnostaako jalostus kuluttajia?

Mari Koistinen, tietokirjailija

12.10 Muuttuva eläinten hyvinvointilainsäädäntö ja jalostus

Tiina Pullola, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö

12.30 Jalostus eläinsuojelupolitiikan näkökulmasta

Kansanedustaja Jenni Pitko ja kansanedustaja Mia Laiho, eduskunnan eläinsuojeluryhmä, eduskunta

12.50 Loppusanat

Eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala

13.00 Seminaari päättyy

Eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen logot.